In 1933 bedacht de Italiaanse ingenieur Alfonso Bialetti een knappe koffiemaker. Met zijn Moka Express zette je voortaan thuis snel en gemakkelijk koffie op je kookvuur. Het iconische toestel bestaat uit drie aluminium onderdelen. Onderaan giet je water in het kookreservoir. Daarboven ligt een geperforeerd plaatje waar je grof gemalen koffiebonen over lepelt.
Door de warmte stijgt het kokende water via een buisje omhoog. Daar druppelt het water op de gemalen koffiebonen. Zo sijpelt het door de aluminiumfilter terug naar het kookreservoir. Dit principe heet percoleren. Vandaar komt het ook de naam “percolator”. Een percolator is dus een handig systeem waarmee in een mum van tijd een heerlijk vers bakje koffie zet.
Gebruiksvriendelijk principe
Percolators zijn gebruiksvriendelijk. Je hebt zelfs geen papieren filter nodig: water en gemalen koffie volstaan. Deze espressomakers werken op verschillende warmtebronnen zoals gas, elektriciteit en halogeen. Tegenwoordig vind je zelfs exemplaren voor inductievuren. Het oerdegelijk design bleef nagenoeg ongewijzigd.
Professionele percolators
Vandaag volgen professionele percolators nog steeds dit principe. Het verschil zit hem natuurlijk in de grootte van het apparaat en de hoeveelheid kopjes. De ouderwetse Italiaanse exemplaren zijn geschikt om thuis enkele kopjes te zetten. Met een professionele percolator van 15 liter zet je wel 100 kopjes koffie. Zo’n kanjer is ideaal als je op korte tijd een grote groep mensen koffie wil serveren. Bekende merken als Saro, Hendi en Animo pronken dan ook op allerlei horeca-evenementen.
Energiezuinig
Professionele percolators zijn energiezuinig. Zolang het apparaat aanstaat, blijft de koffie warm. Met een hoogwaardige dubbelwandige percolator is er zeker geen warmteverlies. Zo blijft de koffie gedurende je evenement altijd op de juiste temperatuur.
Slimme snufjes
De nieuwste modellen beschikken over verschillende slimme snufjes zoals een peilsysteem en een anti-druppelkraan. De ontkalkingsindicatie waarschuwt je op tijd voor kalkaanslag. Handig, want je drinkt je koffie toch graag zonder rare smaakjes?